فسنجون در سفره هاي ايراني جاي خود رو داشته است فسنجون از زمره اون غذاهايي هست که مدل هاي خيلي مختلفي با سليقه هاي گوناگون دارد توي اين آموزش يه فسنجون کلاسيک اصفهاني و درست و درمون با طعم شيرين و ترش ارائه مي دهم.
مواد لازم :
مرغ با استخوان و تکه شده يک و نيم کيلو
پياز سفيد خلالي شده دويست و بيست و پنج گرم
سرکه سيب يک دوم پيمانه
آب ليمو يک دوم پيمانه
گردوي چرخ کرده دويست و بيست و پنج گرم
پوره کدو حلوايي پخته يا هويچ آب پز يک دوم پيمانه
پودر هل يک چهارم قاشق چاي خوري
زعفران دم کرده دو قاشق غذاخوري
رب انار يک سوم پيمانه
شکر و آب ليمو براي تنظيم طعم
راز يه فسنجون کلاسيک خوش رنگ و سبک پوره کدو (يا هويج) تنبل هست. لذا بنده يک قاچ کدو تنبل رو تنوري کردم. مابقي کدوي تنوري رو مي شه ذخيره کرد و خيلي جاهاي ديگه استفاده کرد. خيلي ها زدن کدو به فسنجون رو در حکم تقلب مي دونند.
تمام راه ها به مرغ ختم مي شه. براي جبران شيريني سس، من مرغ رو در پياز، سرکه و آب ليمو براي يک شب مارينيت يا مزه دار کردم. در روز واقعه ، ابتدا آرد بادام (بادام از گردو روشن تر هست و من اون رو ترجيح مي دم) رو بو دادم. ريز چرخ کردن و بو دادن گردو خيلي مهم هست و کمک شاياني به روغن انداختن گردو مي کنه. سپس پوره کدو و گردو رو همراه آب در مخلوط کن کاملا پوره کردم و به روي مرغ هاي از مارينيت جدا شده ريختم. نيازي به کاربرد پياز مارينيت در اين دستور نيست چون پياز سس رو شيرين مي کنه و وجود کدو براي حصول اون منظور کافي هست.
سپس مرغ که با پوره کدو و گردو پوشيده بود رو روي حرارت ملايم گذاشتم. خورش رو با در بسته پختم تا مرغ تقريبا پخته و سس غليظ شده بود. سپس حرارت رو به متوسط ارتقا دادم و ادويه ها و رب انار رو افزودم. خورش در ابتدا کمرنگ هست و ممکن هست که وسوسه افزودن رب انار بيشتر به ذهن شما خطور کنه. صبر کنيد تا سس غليظ بشه و خورش خود به خود رنگ بگيره. طعم نهايي رو با افزودن شکر يا آب ليمو بسته به ذائقه تنظيم کنيد.
خورش در اثر سرد شدن روغن مي اندازه. اگر زير گاز رو خاموش کنيد و کمي صبر کنيد، پس از ده پانزده دقيقه روغن رو به چشم خواهيد ديد. بنده در کل فنسجون رو روغن ننداخته مي پسندم و اون رو سريع سرو مي کنم.
اين دستور با چيزي که معمولا ديديد و درست ميکنيد خيلي متفاوته.
فسنجون خيلي سليقه اي هست و ميزان مواد اوليه کاملا بسته به شخص طباخ داره. بعضي دستورها نيم کيلو گردو مي طلبن، بقيه کمتر از دويست گرم. بعضي يک پيمانه رب مي طلبن و بعضي دو سه قاشق. اين مورد من مخملي تر و سبک تر از موارد موجود هست. گردوي اون کمتر هست چون من از لايه ضخيم روغن روي خورش خوشم نمي ياد.
من هم دستورهاي خيلي متنوعي براي فسنجون ديدم و چشيدم. مثلا با آلو، يا انار ترش، وانواع واقسام چاشني. حتا فسنجوني ديدم که رب انار نداشته و به جاي رب انار بهش ماست ترش اضافه ميکردن براي چاشني.
يک آموزش آشپزي ايراني که اميدوارم از اين سبک غذاي ايراني فسنجون هم بچشيد و لذت ببريد که نياز به تجهيزات آشپزخانه خاصي هم ندارد.
درباره این سایت